Kilka dni temu dostałem od mojego wujka dziwną wiadomość na Facebooku. Było to dla niego zupełnie nie na miejscu, więc wiedziałem, że coś jest nie tak: jego konto zostało naruszone. Oto, co zrobić, gdy tak się stanie z tobą lub z kimś, kogo znasz.

Porozmawiajmy o uzyskiwaniu "hacked"

Termin "zhackowany" jest rzucany wokół - całkiem luźno, szczerze mówiąc - i stał się popularnym terminem w każdym momencie, gdy konto zostaje naruszone. Ponieważ stało się to niejasnym terminem w kulturze popularnej, określmy szybką definicję: pozostawiając twój telefon gdzieś, aby twój przyjaciel / gf / cokolwiek nie uzyskał dostępu do niego nie został "zhakowany".Wszyscy widzieliśmyte posty- "Hacked! Kocham cię kochanie! "To nie jest hack. Nawet nie blisko. I nie mówimy o tym dzisiaj.

Jest jeszcze inne zjawisko powszechne na Facebooku, gdzie ktoś inny tworzy nowe konto, używając Twojego imienia i nazwiska, a czasem zdjęcie profilowe, które uzyskał ze swojej strony, a następnie zaczyna wysyłać spam do listy znajomych z zaproszeniami i innymi wiadomościami. To także nie jest hack. Zgłoś fałszywego użytkownika do Facebooka, a oni ci pomogą to rozwiązać.

Mówimy o tym, kiedy twoje konto się stajenaprawdę zagrożony. Dzieje się tak, gdy poświadczenia twojego konta wpadają w niepowołane ręce, inaczej twoje konto zezwala na aktywność, której nie autoryzowałeś. Chociaż nie zawsze nazywamy to "hackowaniem", jest to termin, który jest najczęściej używany do opisania sytuacji.

Kiedy podjąć działanie

Jeśli zauważysz (lub otrzymasz powiadomienia) o zmianach na koncie, których nie zrobiłeś, pora coś zrobić. Jakie zmiany? Tego typu:

  • Twoje dane osobowe zostaną zaktualizowane: Urodziny, e-mail, hasło itp.
  • Otrzymujesz nowych przyjaciół, do których nie wysłałeś żądań: Jeśli zauważysz napływ nowych przyjaciół, do których nie wysłałeś żądań, coś jest nie tak.
  • Ludzie otrzymują wiadomości, których nie wysłałeś: Jeśli ktoś ci powie, że dostali od ciebie dziwną wiadomość, musisz się jej przyjrzeć.
  • Publikowane są posty, których nie udostępniłeś:Nikt nie lubi spamu, zwłaszcza gdy pochodzi z Twojego profilu.

Najpierw musisz ustalić, co się dzieje. Czy jesteś zablokowany na swoim koncie? Czy są wyświetlane wpisy, których nie udostępniasz? Czy ludzie otrzymują wiadomości, których nie wysłałeś? Większość tych rzeczy wymaga podjęcia innych kroków, więc zacznijmy od najłatwiejszego i zacznijmy od tego.

Co zrobić, jeśli to się zdarzy

Jeśli ludzie narzekają na niechciane posty pojawiające się na osi czasu lub otrzymujące od Ciebie zakwestionowane wiadomości, istnieje spora szansa, że ​​aplikacja z dostępem do Twojego konta na Facebooku jest nieuczciwa. To samo dotyczy przypadków, gdy zdarzy się złapanie któregokolwiek z wyżej wymienionych problemów.

Po pierwsze, Twoje konto jest prawdopodobnie dość "bezpieczne" - aplikacje nie uzyskują dostępu do danych osobowych, takich jak hasła czy adresy e-mail. Powinieneś prawdopodobnie iść dalej i zmienić hasło, tak aby zachować ostrożność. W dalszej części tego artykułu znajdziesz instrukcje, jak to zrobić.

Kluczem jest jednak przyjrzenie się wszystkim aplikacjom, które mają dostęp do Twojego konta. Oto jak.

Jak sprawdzić dostęp do aplikacji w Internecie

Aby to sprawdzić, przeskocz na Facebooka, a następnie kliknij małą strzałkę w dół w prawym górnym rogu. Wybierz opcję "Ustawienia".

W menu Ustawienia wybierz polecenie "Aplikacje".

Teraz jest zabawa: możesz sortować każdą aplikację, która ma dostęp do Twojego konta na Facebooku, co może, ale nie musi być dużo. Niektóre (a może nawet większość) z tych aplikacji będą legalne, ale będziesz przynajmniej chciał przejść i odwołać dostęp z dowolnej aplikacji, której już nie używasz.

Aby to zrobić, kliknij X obok nazwy aplikacji, gdy najedziesz na nią kursorem myszy.

Po kliknięciu tego X pojawia się nowe okno dialogowe z prośbą o potwierdzenie. Rozbijaj przycisk "Usuń", a bum - zniknął.

W zależności od liczby aplikacji, do których masz dostęp przez lata, może to zająć dużo czasu. Życzenia powodzenia.

Jak sprawdzić dostęp do aplikacji na telefonie komórkowym

Jeśli chodzi o życie mobilne i nie zadzieraj z Facebookiem w sieci, proces jest nieco inny. Nieco.

Najpierw uruchom aplikację Facebook na swoim telefonie. Proces jest zasadniczo taki sam na wszystkich urządzeniach z Androidem i iOS, a my dostarczymy zrzuty ekranu dla obu, aby ułatwić śledzenie.

Naciśnij przycisk Menu po prawej stronie. Jest w górnym rzędzie na Androida (z lewej, poniżej), a na dole na iPhonie (z prawej, poniżej).

Teraz przewiń do dołu i wybierz pozycję "Ustawienia konta". W systemie iOS musisz najpierw wybrać "Ustawienia", a następnie wybrać "Ustawienia konta".

Następnie przewiń w dół i wybierz opcję "Aplikacje".

Na koniec wybierz wpis "Zaloguj się za pomocą Facebooka".

Dobrą rzeczą jest to, że ta lista jest podzielona na sekcje według tego, do czego aplikacja ma dostęp:

  • Udostępnianie publiczne: Oznacza to, że możesz umieszczać publiczne posty na ścianie. Każdy, kto patrzy na twój profil, czy to przyjaciel, czy nie, to zobaczy.
  • Udostępnianie z przyjaciółmi: Tylko osoby z Twojej listy znajomych będą widzieć te posty. To nadal jest denerwujące.
  • Dzielenie się tylko ze mną: Tylko Ty zobaczysz te posty. To będzie interesujące, jeśli zaczniesz sam się spammować.

Aby usunąć aplikację, po prostu dotknij jej, przewiń do dolnej części strony, a następnie dotknij przycisku "Usuń aplikację".

A następnie potwierdź, że chcesz usunąć aplikację. Nie warto też nic, aby usunąć wszystkie posty opublikowane przez aplikacje z dostępem publicznym.

Uwaga: aplikacja Facebook na iOS ma dodatkowy etap, który prosi o zgłoszenie aplikacji, jeśli jest ona niewłaściwie używana. Możesz to zrobić, lub możesz pominąć ten krok, naciskając przycisk Wstecz.

Co zrobić, jeśli nie masz dostępu do swojego konta

Ten może być naprawdę przerażający, ale jeśli całkowicie zablokujesz konto, nie ma powodu do paniki. Możesz go odzyskać.

Najpierw przejdź do strony "Hacked" na Facebooku. Zadam kilka pytań - po prostu odpowiedz na nie, aby odzyskać dostęp do swojego konta.

Kiedy wrócisz,Zmień swoje hasło. Wybierz coś dobrego, coś mocniejszego - jeszcze lepiej, po prostu użyj menedżera haseł.

Aby zmienić hasło, wróć do menu Ustawienia i kliknij opcję "Zabezpieczenia i logowanie".

Wybierz "Zmień hasło" w sekcji Logowanie.

Dobre Rady:
Komentarze: